Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 10.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig der snødekket er tynt, særlig rundt skoggrensen.

Skredfarevurdering

Den finnes vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Laget ligger for det meste dypt og er vanskelig å påvirke. Det er likevel grunn til å være forsiktig i områder med tynne og myke flak. Dersom du klarer å løse ut skred på dette laget kan skred bli store.

Det ventes litt nysnø nord i regionen. Det legger seg på et hardt snødekke der det tidligere er observert rimkrystaller og kantkorn i overflaten. Det kan derfor være svært lett å løse ut skred i ferske nysnøflak. Under mildværsgrensen på 400 moh kan et og annet lite, naturlig utløst vått skred ikke utelukkes.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 9. mars 2024

Det er et hardt og vindpreget snødekke til fjells. Klarvær og sol i starten av uken har gjort at snøoverflaten i bratt og sørvendt har hatt flere omganger med smelting og gjenfrysing. I nordvendt terreng og skyggesider er det fortsatt kald og tørr fokksnø. Det er lite løs snø i terrenget.

Mildvær i slutten av januar gikk opp til 800-1000 moh og dannet et skarelag. Rundt dette skarelaget er det observert svakt lag av kantkorn. Laget har stor utbredelse. Mange steder er det beskyttet av overliggende flak, men sannsynligvis kan det påvirkes der snødekket er tynt.

Det er observert kantkorn nært overflaten som følge av stor variasjon i døgntemperatur. Hvis laget snør ned kan det bli et skredproblom.

Fjellvær

Lørdag 9. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 10. mars 2024

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra nordvest. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS